Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

31 dec. 2013

Årets sista dag 2013


Termometern visade på +6 grader, när jag tog mig ut med bilen, idag på eftermiddagen. Solen sken och det var mycket folk ute och promenerade. Det är svårt att tro att bilden ovan med härligt gröna åkrar, tagen strax intill Albinsro i Söndrum, är från den 31 december, på självaste nyårsafton.


I fågeldammen Trottasjö har det ännu inte varit någon is i vinter. Flera svanar och andra fåglar var där idag på visit.


Vid Grötviks småbåtshamn och längst kusten var det mycket liv och rörelse. Folk promenerade med hundar, sprang och det var många som grillade vid de anordnade eldplatserna. Det var fler än jag, som tagit sig dit bara för att sitta i bilen och titta ut över havet och lyssna på vågskvalpet, som för mig är lika avkopplande vilken tid på året det än är. Många fiskmåsar låg och guppade på vågorna , som slog mot stranden. Jag blev sittande i bilen och väntade på solnedgången. Strax efter kl. 15 kom en större båt ut över havet från Halmstad hamn och solen gick sakta ner över Grötvik, den sista gången för i år.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar