Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

23 dec. 2013

Lucköppning 23/12

 

Att baka pepparkakor är inte det lättaste, om man vill att de ska bli tunna, jämna och fina. Än värre är det med pepparkakshus, där delarna helst ska hålla formen så de passar ihop. Vill man komma lindrigt undan köper man färdiga husdelar och sätter ihop och då är det bara det roliga kvar - att garnera. För något år sedan blev det ett litet minihus av färdigköpt deg, från Ica Maxi`s eget bageri. Jag ritade och klippte mallarna i rutigt papper och skar sedan delarna till huset av den utkavlade degen. När delarna var färdigbakade, kollade jag så de inte flutit ut för mycket gentemot mallarna och skar bort överflödig deg innan den kallnat och stelnat. Sedan satte jag ihop huset med smält socker i vanlig ordning och sedan var det bara att "klistra" fast diverse godis med hjälp av kristyr.

Vid varje kuvert på julbordet, ska jag placera ut en liten marsipantomte.
Du behöver
Marsipan + röd karamellfärg
Blockchoklad

1. Smält choklad i micron eller i vattenbad. Gör två små ovaler, av chokladen, som ska bli tomtens fötter. Ställ svalt för att stelna.
2. Rulla två kulor av neutral marsipan, den ena till huvud och den adnra till kroppen.
3. Stick ner en halv tandpetare i "kroppen" och doppa knappt halva i smält choklad och placera en "kropp" på varje par "skor".
4. Forma en luva av den rödfärgade marsipanen. Tryck fast luvan på den mindre marsipankulan och sätt ihop med "kroppen" med hjälp av tandpetaren. Gör en liten näsa och tryck fast.
5. Gör små knappar, av smält choklad, med hjälp av en tandpetare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar