Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

14 apr. 2015

Majblomman - Alla barns blommaIkväll ringde det på min ytterdörr och när jag öppnade fick jag se grannens lilla tjej med en grön väska på magen. Hon frågade om jag ville köpa majblommor. Även om blomman är en symbol, så är den för mig lika förknippad med våren, som många andra blommor i naturen så här års. Varje år säljer skolbarn denna blomma, som ändrar färg varje säsong. I år är den cerise och lila med gul mitt. Man kan välja mellan den så kallade bilblomman, pins, krans och en liten blomma på nål, som lätt går att fästa på rockslaget. Jag köpte en blomma att sätta på bilrutan och en att sätta på jackan.
Majblomman såldes första gången 1907 i Göteborg. Då var syftet att hjälpa tuberkulossjuka barn. Initiativtagare var fru Beda Hallberg. Hon var verksam inom Göteborgs frivilliga fattigvård under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Pengarna, som samlas in idag genom försäljningen av majblomman, går till att hjälpa och stödja enskilda barn, som lever i familjer med ekonomiska problem, men även till extra tillskott till skolor och föreningar, opinionsbildning, folkbildning, forskning och sommarverksamhet. Förutom att stödja insamlingen genom att köpa majblomman, som säljs under ett par veckor i april, kan du även bli månadsgivare. Läs mer på www.majblomman.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar