Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

26 apr. 2015

Brysselkex med smak av pelargon

Här bjuder jag på ännu ett recept på kakor smaksatta med pelargonblad, som jag blev bjuden på av familjen Andersson på Gluggstorps Handelsträdgård. Det finns ett flertal olika sorters pelargoner som har doftande blad. Oftast har de små ganska oansenliga blommor, så personligen odlar jag doftpelargoner just för doften. När jag pysslar om mina pelargoner på balkongen brukar jag gnugga ett och annat blad mellan fingrarna. Det doftar verkligen underbart och inte alls som de pelargoner, som man vanligtvis hittar utanför mataffären. Ska du använda bladen till bakning eller matlagning passar det bra med de sorter som har en doft av citrus eller rosor och även den gamla och välkända Doktor Westerlund.. För övrigt finns det pelargoner som luktar underbart av mint, kryddor, granbarr m.m.
Recept på mjuk pelargonkaka med glasyr hittar du här.


Recept
200 g
smör
1 dl socker
4 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
ca 10 st blad från doftpelargon
2 msk strösocker
eventuellt 3 msk hallonsylt

Gör såhär:
Hacka 4-5 pelargonblad fint. Blanda smör, socker, vetemjöl, pelargonhacket och salt och arbeta ihop till en deg. Låt den vila i kylen cirka 30 minuter. Rulla ut degen till cirka 4 cm tjocka rullar.
Brysselkex
Hacka resten av pelargonbladen och blanda med 2 msk strösocker. Rulla degrullarna i blandningen och skär sedan i cirka 1 cm tjocka skivor. Lägg på smord plåt och grädda i mitten av ugnen i cirka 8 minuter i 175° grader.
Syltkakor
Skär rullarna i cirka 1 cm tjocka skivor och lägg sedan på bakplåtspapper eller smord plåt. Gör en grop i mitten av varje kaka och fyll gropen med en klick sylt. Grädda i mitten av ugnen i cirka 8 minuter i 175° grader.

1 kommentar:

  1. Åh.. detta måste jag ju testa! Köpte ju en doftpelargon m doft av citrus för några veckor sen. Det finns en mening med allt. <3

    Ha en fin söndag!

    SvaraRadera