Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

3 apr. 2015

Resan till Blåkulla avblåst
 

Enligt folktron är skärtorsdagen den dag då alla häxor tog sin kvast för att fara till Blåkulla. Under färden rövade de bort små barn, som de tog med till Blåkulla, där de sas fira häxsabbat med Djävulen. Man tände eldar och sköt med gevär då man trodde sig kunna skrämma iväg häxorna på sin resa. På påskdagens morgon åkte de sedan hem från Blåkulla igen. Detta är inget vi tänker på idag när barn klär ut sig till påsk, men idén med påskkärringar lär komma från folktrons häxor, som var som mest aktuella på 1600-talet, då häxprocesserna var som störst i Sverige. Traditionen med att barn klär ut sig till påskkärringar var spridd i västsvenska städer redan på mitten av 1800-talet. Att häxorna skulle haft kaffekittel och katt med sig är ett senare påfund, då man inte drack kaffe i Sverige på 1600-talet och enligt rättsprotokoll från den tiden finns inte katterna omnämnda.
Ängla satt på balkongen och tittade upp mot skyn en lång stund i eftermiddags. Jag vet inte om det var några flygande häxor hon såg eller någon fågel, som flög över den mörkgrå himlen. Det var ett märkligt väder i Halmstad denna skärtorsdag, då solen sken tidigt på dagen och under eftermiddagen föll både regn, snö och hagel. Jag letade inte fram några kläder för att svida om till påskkärring och katterna verkade inte heller speciellt sugna på att ge sig ut i det tråkiga vädret. Ängla valde att gå in från balkongen och sträcka ut sig på sängen och Tindra kom in efter några timmars utevistelse och somnade hon med. Imorgon ska vi ha en skön ledig förmiddag innan det är dags för mig att åka till dialysen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar