Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

19 apr. 2015

Sommarvärme på balkongen

På min balkong känns det nästan som sommar nu, i alla fall när solen skiner. Idag vid lunchtid visade termometern på 27°C. Där är sol större delen av dagen, från morgonen fram till kl. 16 och sommartid kan det bli riktigt stekhett. Då är rullgardiner ett måste både för temperaturen och som skydd för en del växter, som inte tål stark sol. Nu på våren när man sätter ut växter, som stått inomhus på vinterförvaring, måste man vara extra noga med att skydda dem mot solen, då det är extra känsliga i början av säsongen och bladen lätt blir brända  Det fick jag själv surt erfara när jag glömt dra ner rullgardinerna en morgon för några veckor sedan och flertalet pelargoner fick förtorkade blad, som nästan saknade färg.
När man har katter, som vistas på balkongen, har man enligt lag skyldighet att se till att säkra balkongen så att katterna inte kan klättra, ta sig ut och riskera att ramla ner. Därför har jag fått hjälp med att snickra ihop träramar med nät, som jag kan sätta för när jag skjuter isär glasrutorna. Det är viktigt att få cirkulation på luften om man odlar mycket på en inglasad balkong, för värme och stillastående fuktig luft där växterna står tätt gör att ohyran lättare får fäste och man riskerar få svampangrepp på bladen. Jag är ingen älskare av sommarheta dagar utan sitter hellre på en bänk och njuter av vårsolen och lyssnar på fåglarnas kvittrande. Maj är min favoritmånad då naturen skiftar färg, man anar den första skira grönskan, djuren vaknar till liv och fåglar kommer åter efter att ha vistats på varmare platser under vintern. Dagarna går fort och allt i naturen händer fort. Man kan nästan se från dag till dag hur de små bladen på buskar och träd utvecklas och hur marken blir allt grönare. Det gäller att ta tillvara de fina dagarna och njuta av härligheten.
En del av mina vårlökar har redan blommat ut. Den söta  klockliljan Fritillaria meleagris Alba, som är en vit variant av Kungsängsliljan, har nu blommat ett par veckor och snart har även den haft sin vackraste tid för i år. Den blir cirka 20 cm hög, får vita klockor med gröna skiftningar och trivs i sol till halvskugga.


Vill ännu en gång lägga ut min dikt om att ta tillvara ögonblicken, som aldrig kommer åter.

Stanna upp en liten stund
och stressa inte iväg

Stanna upp och se díg omkring
koppla av och njut
Stanna upp lukta på blommorna
vila och värm dig i solen
Stanna upp i vår underbara natur
nu och inte imorgon.
STANNA UPP!

av Mia Sandqvist

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar