Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

8 apr. 2015

Ny tidning för trädgårdsälskareHäromdagen hittade jag en ny tidskrift i tidningshyllan. Älskade Trädgård är en tidning från Hemmets Journal, som är fylld med härliga bilder på blommor, växter och mycket annat som hör till trädgård och balkong. Hemmets Journal har tidigare år gett ut denna tidning och då som ett specialnummer. Så är det även  i år. Tråkigt tycker jag, men det är säkert svårt att konkurrera bland alla tidskrifter om odling och trädgård, som finns i handeln idag. Jag tycker att tidningen var väl värd 40 kr och jag hade gärna sett att den kom ut varje månad. Ett par uppslag handlade om Bergabackens pelargonmuseum och bilder på vackra pelargoner ur museets samling. Pia Walldau som driver Bergabacken AB i Torsåker har odlat pelargoner i 20 år. Hon har 500 olika sorters pelargoner varav ett flertal är gamla svenska sorter, men hon utökar hela tiden sin samling. I webbutiken kan du beställa sticklingar från Pias samling. Reportaget föll självklart mig i smaken, då jag ju är en sann pelargonfantast, och det är inte omöjligt att jag så småningom beställer några fina sticklingar.

3 kommentarer:

  1. Vad kul! Bergabacken är väl värt ett besök. Jättefint ställe med mysigt café och god pelargonkaka. Massor av pelargoner också så klart!

    SvaraRadera
  2. Verkar vara en läsvärd tidning! Bergabacken ska nog få sig ett besök i sommar.

    SvaraRadera
  3. Verkar vara en läsvärd tidning! Bergabacken ska nog få sig ett besök i sommar.

    SvaraRadera