Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

27 apr. 2014

Lyser ikapp med solen


Säker är det många som rynkar på näsan när man börjar prata maskrosor, Taraxacum och klagar över hur svåra de är att få bort ur gräsmattan, hemma i trädgården. Jag har flera dagar åkt förbi de gula fälten, på väg till jobbet, men idag stannade jag och tog ett par bilder på alla maskrosorna, som lös intill vägen. Det kändes nästan som om de hjälpte solen att höja sommartemperaturen, som passerat 20-gradersstrecket, ännu ett par grader. Erkänn att såhär i en grässlänt är de ändå väldigt vackra.

1 kommentar:

  1. gunilla pålsson27 april 2014 20:14

    Jag tycker som du att ett fält med maskrosor är sååååå vackert. Jag tycker inte särskilt mycket om gult, men just i naturen är det så vacert för det lyser upp så enormt

    SvaraRadera