Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

8 apr. 2014

Majblomman - Alla barns blomma

Plötsligt är det fullt med barn på stadens gator, utanför mataffären och som ringer på min dörr. Alla bär de på varsin lysande grön väska full med blommor. Oavsett om man är trädgårdsintresserad eller inte, så vet de flesta svenskar hur en majblomma ser ut, men varje år har den ett nytt utseende med nya färger. Däremot har storleken på den sk bilblomman minskat, sedan jag själv för många år sedan sålde majblommor. Idag finns även blomman, som ett litet metallmärke, men hästskon tror jag har försvunnit ur sortimentet. Självklart köpte jag en blomma av den lille killen, som lyckats få bästa försäljningsplatsen utanför ICA Maxi, där jag handlade i eftermiddag.
Majblomman såldes första gången 1907 i Göteborg. Då var syftet att hjälpa tuberkulossjuka barn. Initiativtagare var fru Beda Hallberg. Hon var verksam inom Göteborgs frivilliga fattigvård under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Pengarna, som samlas in idag genom försäljningen av majblomman, går till att hjälpa och stödja enskilda barn, som lever i familjer med ekonomiska problem, men även till extra tillskott till skolor och föreningar, opinionsbildning, folkbildning, forskning och sommarverksamhet. Förutom att stödja insamlingen genom att köpa majblomman, som säljs under ett par veckor i april, kan du även bli månadsgivare. Läs mer på www.majblomman.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar