Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

22 apr. 2014

Små violer i mängder

Viola hederacea, Viola odorata och minipensé


















Ovanligt tidigt, redan i slutet av februari, hittade jag små plantor med violer, i några av stans blomsterbutiker. Den lilla ljuslila Viola odorata, också kallad luktviol för sin doft, har tyvärr redan blommat över på min balkong nu. Jag köpte en liten planta även förra våren och när den blommat över planterade jag den i en rabatt i pappas trädgård. Under fjolåret växte den till sig ordentligt och är nu flera gånger så stor och den gröna tuvan, med hjärtformade gröna blad, har varit översållad med små lila blommor. Luktviolen finns med lila, rosa och vita blommor och förekommer förvildad i södra och mellersta Sverige. Blommorna kanderas ibland och används för att dekorera bakverk och efterrätter och används även för parfymtillverkning.
Den lilla minipenséen, är en mer välkänd och omtyckt vår- och sommarblomma och planteras i mängder i urnor och balkonglådor. Blommorna finns i ett flertal olika färgställningar med små och stora blommor. På senare år har det även kommit penséer, som har krusbladiga kronblad. Penséer är ursprungligen hybrider mellan olika små och stora arter ur Viola-släktet. Mina plantor på balkongen har blommat för fullt, men de senaste veckornas värme, har gjort att de vuxit på höjden och ser nu mindre roliga ut. Idag tog jag saxen och klippte ner dem ordentligt. Efter några veckor brukar de ha vuxit till sig igen och blommar, om jag nu orkar vänta till dess, eller om jag väljer att plantera något nytt i den hängande korgen.


Viola odorata i pappas trädgård


















Den tredje violen Viola hederacea eller murgrönsviol, som den också kallas, har mörkare gröna, hjärtformade blad och får små blommor i vitt och lila. Den passar bra att odla både på terrassen, balkongen och i rabatten. Murgrönsviolen tycker om att stå i direkt sol, men klarar sig även på platser med skugga. På min balkong har den blommat tidigt på våren och en bit in på sommaren. Efter några veckors vila har den sedan blommat en andra gång, under tidig höst. Plantan får inte torka ut, men ska heller inte stå i vatten. Viola hederacea tål att stå ute när temperaturen går ner mot nollan, men sedan är det dags att ta in den för frostfri vinterförvaring. Jag har aldrig försökt övervintra någon planta, utan har köpt en ny varje vår. En lämplig blomma att ge bort, t.ex. planterad i en stor tekopp, eller i en vanlig lerkruka, med ett spetsband runt, med rosett.
En viol, som jag tyckt riktigt mycket om, ända sedan jag var barn, är Styvmorsviolen Viola tricolor. Ofta plockade jag några blommor vid vår lekplats och tog med hem till mamma. Sedan fick de stå i ett litet glas på köksbordet. I förra veckan fick jag se mängder av blommande styvmorsvioler, utanför sjukhusets dialysentré. De var så många att de nästan täckte en hel kvadratmeter i grässlänten. Jag undrar vad de förbipasserande tänkte, när de fick se mig liggande i gräset, utklädd till påskkärring och kameran i ett stadigt grepp. De var så vackra där de växte i solen att jag inte nändes att plocka med några hem. Styvmorsviolen är en ett- till flerårig ört, som växer främst i södra delarna av Sverige. Ibland förväxlas den med den snarlika åkerviolen V. arvensis, som istället har gulvita blommor.


Styvmorsvioler utanför sjukhusets dialysentré

1 kommentar:

  1. Älskar också violer. Murgrönsviolen brukar jag ha i hängande ampel - har lyckats övervintra den. Pensevioler är ett måste varje år - är inte lika förtjust i de stora - Penseerna, utan det måste vara penseviolerna. Luktvioler har jag lite här och var på tomten. Och Styvmorsviolen - Ångermanlands landskapsblomma - den vackraste av dem alla. Tillbringade min barndoms somrar i Ångermanland, är väl därför jag älskar den. Samma år som Tjernobylkatastrofen var jag på semester där uppe och det året var Styvmorsviolerna stora som penseer! Märkligt :) Vårhälsningar Monica (eller skulle det kanske vara Violhälsningar? ;) )

    SvaraRadera