Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

20 apr. 2014

Påskhälsning från ett soligt Halmstad


Halmstad förknippas nog av många med en sommarstad, då innerstaden och vår välkända strand Tylösand, intas av mängder med semesterfirare sommartid. Själv njuter jag mest när det börjar våras och den första skira grönskan klär naturen. Då är här fortfarande förhållandevis lugnt i stan, även om en del utflyttade Halmstadbor återkommer på besök till påskhelgen och stugägarna kommer för att göra vårfint i sina sommarbostäder. Som infödd Halmstadbo blir man lätt lite hemmablind och tar många fina platser för givna. Jag gillar att ta bilen och bara köra runt en sväng och njuta av min egen hemstad. På påskaftonens eftermiddag körde jag upp till Galgberget och stannade till vid Hallandsgården. Där tog jag en bild över Halmstad, med den härligt skira grönskan i förgrunden.


Nästa stopp blev vid Slottsmöllan, vid den lilla bron, som går över Nissan. Där har man en vacker utsikt över stadens å, oavsett vilken tid på året det är. Går man över till det andra broräcket brukar man få se vackra spegelbilder i Nissans vatten, av alla träd och buskar, som växer vid åkanten. På påskaftonens eftermiddag låg vattnet helt spegelblankt, medan solen sken och temperaturen närmade sig 20°.


På vägen hem stannade jag till i centrum och tog en bild på vårt stadsbibliotek, som vid det här laget fångats på mängder av bilder. Med sin speciella arkitektur, läge, delvis byggt ute i Nissans vatten, är det inte alls konstigt. Nu blommar mängder av påskliljor intill åkanten och en och annan gräsand hoppade ner i vattnet och simmade iväg, efter att ha solat sig en stund på land.


Det var fullt med folk i centrum och många satt ute och fikade på uteserveringarna. Nedanför Immanuelskyrkan och Picassostatyn passade en del på att ta en paus i gröngräset och det var lukrativt för glassförsäljaren, i den lilla kiosken, som jag antar är provisorisk under våren och sommaren. Årets påskhelg lär gå till historien, som en av de som bjudit på varmast väder och mest sol. Hoppas det sköna vädret håller i sig ett bra tag framöver, då människorna i stan verkade vara på ett mycket bättre humör, än när det regnar och är grått. GLAD PÅSK!
2 kommentarer:

  1. Hej, kul att hitta en bloggare från Halmstad! Bor själv i Oskarström sen dryga året och tycker att Halmstad med omnejd är så ofantligt vackert!

    SvaraRadera
  2. Vilka härliga Halmstadbilder du bjuder på. Du skriver bra också. Jag var på en nostalgisk resa i förra veckan, där vi även hann med min barndomsstad Halmstad. Visst är det lätt att bli hemmablind. Därför är det viktigt som du skriver, att se det lilla i det stora. Jag försöker också leva efter den devisen. Kram Bosse

    SvaraRadera