Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

17 okt. 2014

Ätbara placeringskort


Än är det ett tag kvar till advent och jul, men du kanske planerar att bjuda in till en höstfest. Då kommer här ett förslag på enkla placeringskort, som går att variera och dessutom är vackra som bordsdekoration. Nu i höst kan du välja att göra bladen i grön kartong istället för svart och hoppa över stjärnor och glitter. Istället kan man dekorera bordet med kastanjer, tillsammans med vackra höstlöv, som man lätt pressar och torkar genom att lägga bladen mellan två sidor ur en dagstidning och sedan lägga dem i press mellan en trave böcker. Det finns mycket annat vacker från naturen att pynta bordet med och till halloween är prydnadspumpor ett självklart val. Vill man välja en dukning helt i frukternas tecken och dekorera bordet med en stor bricka fylld med äpplen, päron, vindruvor mm, som både ser vackert och läskande ut, passar det bra att avsluta middagen med att servera en chokladfondue till efterrätt. Då kan gästerna äta upp både sitt placeringskort och ta till sig av bordsdekorationen och doppa i en god choklad. För övrigt så är levande ljus i matchande färg på bordet ett måste för mig när det är fest.


En annan enkel höstdekoration gjorde jag för ett par år sedan. Jag tog en promenad, stoppade en påse i fickan och plockade med mig hem vad naturen hade att erbjuda och väl hemma arrangerade jag allt på en silverbricka med ett ljus i mitten. Mycket enklare än så kan det inte bli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar