Här kommer ett förslag på en god rätt, som passar bra att servera till helgen och som dessutom är enkel att laga till. Receptet har egentligen sitt ursprung från en rätt med inbakad kassler, om jag inte minns fel. Jag tycker ofta att kassler är ganska salt och någon gång fick jag för mig att göra en liknande rätt, men med fläskfilé. Något exakt recept har jag inte, vilket jag sällan har när jag lagar mat. Det brukar oftast bli riktigt gott ändå och vid de tillfällen då jag inte blir riktigt nöjd, drar jag lärdom av mina misstag.
Recept
Överbakad fläskfilé med vitlöksost
1 större fläskfilé
1 burk c:a 100 g vitlöksost, som passar för matlagning
1-2 st burkar 2 dl creme fraiche, beroende på hur mycket sås man vill ha.
Det går bra med både 14% och 34%.
1 msk smör
Frusen smördeg
1 ägg
Salt och peppar
Gör såhär:
1. Putsa fläskfilén och skär den i skivor. Bryn köttet i smöret, krydda och lägg sedan i en ugnssäker form.
2. Blanda vitlöksosten med creme fraiche och smaksätt med salt och peppar. Bred över fläskfilén.
3. Kavla smördegen till lagom storlek och täck hela formen. Blir det deg över skär ut figurer och dekorera med.
4. Vispa ägget och pensla degen. Sätt in formen i ugnen och grädda i 225°, c:a 30 minuter eller tills att smördegen fått färg.
Servera med klyftpotatis, hasselbackspotatis eller potatisgratäng, tillsammans med en god sallad, gärna med melon eller annan frukt.
Smaklig spis!
Prova gärna att byta ut vitlöksosten till ost med annan smaksättning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar