Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

2 okt. 2014

Överbakad fläskfilé med vitlöksost


Här kommer ett förslag på en god rätt, som passar bra att servera till helgen och som dessutom är enkel att laga till. Receptet har egentligen sitt ursprung från en rätt med inbakad kassler, om jag inte minns fel. Jag tycker ofta att kassler är ganska salt och någon gång fick jag för mig att göra en liknande rätt, men med fläskfilé. Något exakt recept har jag inte, vilket jag sällan har när jag lagar mat. Det brukar oftast bli riktigt gott ändå och vid de tillfällen då jag inte blir riktigt nöjd, drar jag lärdom av mina misstag.

Recept
Överbakad fläskfilé med vitlöksost

1 större fläskfilé
1 burk c:a 100 g vitlöksost, som passar för matlagning
1-2 st burkar 2 dl creme fraiche, beroende på hur mycket sås man vill ha.
Det går bra med både 14% och 34%.
1 msk smör
Frusen smördeg
1 ägg
Salt och peppar

Gör såhär:
1. Putsa fläskfilén och skär den i skivor. Bryn köttet i smöret, krydda och lägg sedan i en ugnssäker form.
2. Blanda vitlöksosten med creme fraiche och smaksätt med salt och peppar. Bred över fläskfilén.
3. Kavla smördegen till lagom storlek och täck hela formen. Blir det deg över skär ut figurer och dekorera med.
4. Vispa ägget och pensla degen. Sätt in formen i ugnen och grädda i 225°, c:a 30 minuter eller tills att smördegen fått färg.

Servera med klyftpotatis, hasselbackspotatis eller potatisgratäng, tillsammans med en god sallad, gärna med melon eller annan frukt.

Smaklig spis!

Prova gärna att byta ut vitlöksosten till ost med annan smaksättning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar