Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

3 okt. 2014

Kanelbullens dag


Imorgon är det verkligen Sveriges fikadag nummer ett. Jag undrar hur många kanelbullar som säljs runt om i vårt avlånga land under dagen. Om jag ska välja den godaste bullen som jag ätit så måste det bli de kalljästa bullarna med smör, vaniljsocker, och mandelspån, som min mormor brukade baka. Det är väldigt längesedan nu och min mormor är inte längre i livet. Jag bakar sällan kanelbullar, men när jag gör det använder jag ett recept från min systers gamla hemkunskapsbok från 80-talet. Så skyll inte på att du inte kan baka, då boken är skriven för en högstadieelev. Gör en sats, njut av den härliga doften som sprider sig i köket och bjud hem några vänner på en eftermiddagsfika, eller varför inte ta med en påse bullar och överraska någon med nybakade kanelbullar.

Grundrecept vetebröd
20 snurror eller 16 släta bullar till semlor
Kanelbullar
50 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
3/4 dl socker
½ tsk salt
8-9 dl vetemjöl
Fyllning
25 g smör
2 msk socker
1 tsk kanel
Till pensling
1 ägg
pärlsocker
(20 st pappersformar)
Gör såhär:
Sätt på ugnen på 225°
Smält smöret i en kastrull eller i mikron.
Tillsätt mjölken och värm den till 37°.
Smula ner jästen. Rör så att den smälter.
Tillsätt socker, salt och 7 dl vetemjöl. Arbeta in det väl.
Tillsätt, om det behövs, mera vetemjöl lite i taget och arbeta degen tills den är blank och släpper bunken.
Mjöla bakbordet och häll upp degen. Arbeta den smidig.
Kavla ut degen till en rektangel. Bred på smör och strö över kanel och socker. Rulla ihop degen. Dela rullen i 20 delar. Nyp ihop bullarna och lägg dem i pappersformar. Lås bullarna jäsa övertäckta med bakduk till dubbel storlek, i en halvtimma eller längre. De ska kännas lätta och porösa när man trycker på dem och gropen efter fingret ska gå tillbaka.
Pensla dem med det uppvispade ägget och strö över pärlsocker. Grädda dem vackert bruna c:a 8 minuter.
Låt bullarna kallna under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar