Även om jordgubbssäsongen är till ända och det inte längre går att köpa färska, svenska jordgubbar i butikerna vill jag dela med mig av detta recept, som får mig att minnas tillbaka till de varma sommardagarna, med solvarma jordgubbar. Jag blev bjuden på denna goda paj vid årets sista träff med pelargonsällskapet. Christina, som hade bakat och bjöd på fikat, hade använt hela frusna jordgubbar till fyllningen i receptet. Jag kan tänka mig att pajen blir något fastare med färska jordgubbar och skulle öka potatismjölet lite i fyllningen, om jag använder frusna bär. Låt inte jordgubbarna tina innan du blandar dem med socker och potatismjöl, då upptinade bär lätt blir mosiga och vattniga.
Recept
Johannas jordgubbspaj
6-8 personer
Pajdeg
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
175 g smör eller margarin
½ tsk bakpulver
¾ dl strösocker
Fyllning
2 dl creme fraiche
saft av 1 apelsin
1 liter jordgubbar
1½ msk potatismjöl
2 msk strösocker
Gör såhär:
Smält smöret, låt svalna och blanda ihop det med övriga ingredienser till pajdegen. Klä en ugnssäker form med degen och förgrädda skalet på nedersta falsen i 200°, cirka 10 minuter.
Blanda creme fraiche med apelsinsaften och lägg i pajskalet. Skiva jordgubbarna och blanda med potatismjölet och sockret. Fördela blandningen i pajskalet. Grädda pajen ytterligare 20 minuter.
Servera pajen ljummen.
Oj vad det ser gott ut!
SvaraRadera