Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

11 okt. 2014

Johannas jordgubbspaj


Även om jordgubbssäsongen är till ända och det inte längre går att köpa färska, svenska jordgubbar i butikerna vill jag dela med mig av detta recept, som får mig att minnas tillbaka till de varma sommardagarna, med solvarma jordgubbar. Jag blev bjuden på denna goda paj vid årets sista träff med pelargonsällskapet. Christina, som hade bakat och bjöd på fikat, hade använt hela frusna jordgubbar till fyllningen i receptet. Jag kan tänka mig att pajen blir något fastare med färska jordgubbar och skulle öka potatismjölet lite i fyllningen, om jag använder frusna bär. Låt inte jordgubbarna tina innan du blandar dem med socker och potatismjöl, då upptinade bär lätt blir mosiga och vattniga.

Recept
Johannas jordgubbspaj
6-8 personer

Pajdeg
2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
175 g smör eller margarin
½ tsk bakpulver
¾ dl strösocker

Fyllning
2 dl creme fraiche
saft av 1 apelsin
1 liter jordgubbar
1½ msk potatismjöl
2 msk strösocker

Gör såhär:
Smält smöret, låt svalna och blanda ihop det med övriga ingredienser till pajdegen. Klä en ugnssäker form med degen och förgrädda skalet på nedersta falsen i 200°, cirka 10 minuter.
Blanda creme fraiche med apelsinsaften och lägg i pajskalet. Skiva jordgubbarna och blanda med potatismjölet och sockret. Fördela blandningen i pajskalet. Grädda pajen ytterligare 20 minuter.
Servera pajen ljummen.

1 kommentar: