Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

29 mars 2011

Balkongvinsten 2010

En kväll vid datorn förra året, läste jag att Riksförbundet Svensk Trädgård och Kungliga patriotiska sällskapet anordnade en balkongtävling. Det var sista datum för att skicka in tävlingsbidrag, så jag letade upp några foton, som jag tagit ett par veckor tidigare, skrev en kort text och skickade iväg mailet. Några veckor senare fick jag se att min balkong nominerats och gick att rösta på. Wow vad häftigt! Veckorna gick och sista röstningsdagen flyttades fram någon vecka. Jag väntade ivrigt efter att få se något resultat, på Svensk Trädgårds hemsida, men ingenting hände. Enligt deras sajt skulle de tre pristagarna kontaktas personligen, så hoppet om ett pris sjönk dag för dag. En eftermiddag, när jag låg på dialysen, ringde min mobiltelefon. Först hade jag inte tänkt svara, då numret på displayen såg ut att komma från en försäljare, men jag svarade och i andra ändan svarade en dam, som undrade om det var jag som deltagit i en balkongtävling. Jo..hmm..ja det har jag, blev mitt lite förvirrade svar. Då vill vi bara gratulera och berätta att du vunnit första pris blev svaret från damen i luren. Jag har alltid trott att jag är en ganska samlad person i sådana lägen, men jag skrek rakt ut: Va? Du skojar med mig! Det är inte sant? Ett par månader senare stegade jag nervöst in på Halmstad slott, för att motta mitt pris på 10 000 kronor av Hallands landshövding Lars-Erik Lövdén. Närvarande var även representanter från Riksförbundet Svensk Trädgård, Kungliga patriotiska sällskapet, Länsstyrelsen, Hallandsposten och Radio Halland. Efter prisceremonin blev det fotografering, intervjuer och till slut kunde jag koppla av och äta av den goda smörgåstårtan som serverades. Jag kunde aldrig föreställa mig att det skulle bli en sådan uppståndelse kring min balkong. Det har stått om balkongpriset i flera tidningar och ett par journalister har hört av sig och gjort små intervjuer. För någon vecka sedan var Hallandsposten hemma hos mig och gjorde en intervju, så nu väntar jag på att deras trädgårdsbilaga ska komma ut i april.
Den enda negativa känslan, som priset fört med sig, är att jag fått lite prestationsångest för hur odlingen ska  bli denna säsongen, men det är ändå något ganska positivt. Med priset följde också ett medlemsskap hos Riksföreningen Svensk Trädgård och genom Hallandssektionen har jag träffat och lärt känna många trevliga och odlingstokiga människor.

Juryns motivering: På Marias balkong blandas på ett härligt och vackert sätt pelargoner med chili, tomater, piri piri, sallad, paprika, kryddor, hängande jordgubbar och mycket annat. En balkong där odlingshantverket startat från början med frön och sticklingar som skolats om.

















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar