Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

18 mars 2011

Den dagen kan komma....



Detta inlägg kan verka konstigt med tanke på att jag bloggar om ett gladare liv,
men läs först så ska jag förklara sedan....

Den dagen kan komma då min kropp ligger vit på ett lakan på ett sjukhus och läkarna fastställer att min hjärna inte längre fungerar.
Ge då mina ögon till en man som aldrig har sett soluppgången, ett barns ansikte eller kärleken i en kvinnas ögon.

Ge mitt hjärta till någon vars eget hjärta bara givit honom ändlösa dagar av smärta.
Ge mitt blod till tonåringen som drogs fram ur bilvraket så att han får leva och se sina barn leka.
Ge mina njurar till en människa vars liv, vecka efter vecka, är beroende av en maskin.
Ta mina ben, varje muskelfiber och nerv av min kropp och finn en metod som gör det möjligt för ett invalidiserat barn att gå.
Utforska varje skrymsle, ta mina celler om så behövs och odla dem så att en stum pojke kan heja på sitt favoritlag och en döv flicka höra regnet smattra.

Bränn det som blir kvar av mig och sprid askan för vinden.
Om ni måste begrava något, begrav då mina misstag, mina svagheter och fördomar.

Ge mina synder åt djävulen och min själ till Gud.
Om ni händelsevis vill komma ihåg mig, gör det då genom ett vänligt ord till någon som behöver det.


(Okänd)

Många människor i Sverige väntar på ett nytt organ. Utan ett nytt organ kommer de tyvärr att dö en för tidig och onödig död, då det finns för få donatorer. Det gäller både barn och vuxna.
Ett nytt organ är för mig den finaste gåva man kan få av en annan människa. Jag vet, för jag har själv blivit transplanterad. Jag fick en njure av en avliden person, men tyvärr fungerar den inte längre. Ändå är jag lyckligt lottad då det finns dialysbehandling, som kan ersätta mina sjuka njurar. Dessvärre är det en krävande behandling. Jag tillbringar 5 timmar/4 gånger i veckan på sjukhus. Jag kan inte äta och dricka som jag vill och möjligheten att resa, även i Sverige, är begränsad. Min dialysbehandling måste pågå vecka efter vecka, år in och år ut och jag kan inte ta semester från den för då dör jag. Dessvärre finns det ingen annan hjälp än en transplantation för många andra sjuka människor.

Jag vill inte att någon enda människa ska dö, men tyvärr vet både du och jag att det händer ändå. Om..med betoning på OM du skulle förolyckas och avlida på ett sätt så att dina organ kan ges till flera sjuka människor, låt då inte dina nära och kära ta ett jobbigt beslut om din kropp och dina organ. Ta ställning! Oavsett om du är positiv eller negativ till att donera dina organ ber  jag dig berätta för dina anhöriga vad du tycker. Du kan också anmäla dig till donationsregistret. Vill du t. ex. inte donera ditt hjärta eller avstå från att din kropp får användas för forskning, då skriver du det på din anmälan till donationsregistret.

En avliden människa kan ge flera personer ett nytt liv!

Om du blir allvarligt sjuk - Vill du då kunna få ett nytt organ?

1 kommentar:

  1. Æven jag vill uppmana alla mænniskor att ta stællning før eller mot donation + tala med sina anhøriga om saken.
    Jag ær registerad i donationsregistret sedan många år tillbaka och mina anhøriga vet min ønskan OM något skulle ske.
    Pia / Tomtefreak

    SvaraRadera