Mina älskade katter och mitt odlande är inte bara något som jag tycker om att sysselsätta mig med. Det ökar även min livsglädje på olika sätt. Många i min omgivning har påpekat att jag blivit mycket gladare sedan jag blev kattsambo. Det är faktiskt bevisat att båda mina intressen ökar halten av ozytocin "Må bra-hormon" i kroppen. Det i sin tur sänker halten av stresshormonet kortisol. Att klappa en katt eller hund sänker blodtrycket och man har kommit fram till att människor som lever med djur drabbas mer sällan av hjärt- och kärlsjukdomar än de som lever utan djur. Allt oftare har man idag katter och hundar som sällskapsdjur på äldreboenden som sällskap och stimulans. Att vistas i naturen är också bevisat positivt för hälsan och själen. Om du tar en promenad i skogen eller är hemma och påtar i trädgården spelar ingen roll. I Alnarp utanför Malmö driver man en rehabträdgård framför allt för personer med stressrelaterade problem. Många patienter berättar om det positiva i att få vistas i naturen och pyssla i trädgården.Själv njuter jag av att gå ut på balkongen, vattna, plocka bort vissna blad, lukta på blommorna och provsmaka en egenodlad tomat.

26 mars 2011

Tidigt trädgårdsintresse

Trädgård och blommor var tidigt ett intresse för mig. Jag har i många år varit med och valt ut fröpåsar, till sådden i pappas trädgård. När jag är hemma hos honom tar jag gärna en runda runt huset, för att se hur långt växtligheten kommit och plocka en bukett blommor att ta med hem. På min 40-årsfest förra året berättade min barndomskamrats pappa, att jag och min kompis plockade av en stor bukett blommor i grannens trädgård när vi var små. Vi var nog nöjda, men inte grannfrun. När kolloniområdet vid Knebilstorp hade sin årliga ljusfest. tyckte jag om att följa med mamma och pappa och titta in i de små blomsterprunkande trädgårdarna, som även var dekorerade med kräftlyktor och levande ljus. Att plocka de första vitsipporna och tussilagona har varit en självklarhet för mig. Som liten gav jag alltid blommorna till mamma, som satte dem i ett snapsglas på bordet. Numera njuter jag av dem på mitt eget kökbord.

Bilden: Början av 70-talet. Mamma och jag i trädgården utanför huset, där jag växte upp och där pappa fortfarande bor kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar